Hét kedvenc eszköz

Az alábbiakban bemutatom azokat az eszközöket, melyek nélkül nehezebb volna a (digitális) életem. Többnyire firefox kiterjesztésekről lesz szó; a bővebb kifejtés helyett következzen néhány személyes benyomás, tapasztalat. Kíváncsian várom a Te hetes listádat!

1. Diigo toolbar

A delicious használata előtt képtelen voltam a hetekkel korábban elmentett cikkeket, weboldalakat visszakeresni. Egyszerűen kevés volt a folder-alapú szervezési elv ahhoz, hogy kiigazodjak a sok tucat cikk között. A másik problémát a sok számítógép használata jelentette: mivel a böngészőkben tároltam a könyvjelzőket, kénytelen voltam a szinkronizációt biztosító firefox extensiont használni.
Később előtérbe került a hivatkozások egyszerű megosztásának igénye: túl sok időbe telt e-mailben küldözgetni az ajánlókat, és túlságosan agresszívnak is tartottam a diigo. Meglepően kevesen használják ahhoz képest, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne. A diigo toolbar lehetővé teszi, hogy a böngészőbe integrálódva gyakorlatilag ne kelljen a diigo weboldalára navigálnom az alapműveletek elvégzése érdekében.
Hasznos funkciónak tartom továbbá azt is, hogy adott címkék mentén automatikusan napi posztokat képes küldeni beállított blogjaim számára. Kísérleti jelleggel rögtön létre is hoztam a ckk08.blogspot.com c. angol nyelvű blogot, mely teljes mértékben automatizált módon jeleníti meg a diigo hivatkozásaimat.
Diigo profilom: http://www.diigo.com/dashboard/kulcsi

2. GoogleDocs

A google docs közhely, mégis kénytelen vagyok megemlíteni: számomra ez a kollaboratív dokumentum szerkesztés verhetetlen megvalósítása. Ilyen eszközt szeretnék látni a cégben is, ahol dolgozom. Nagy cégek dokumentumbázisát nem bíznám a Google-ra biztonsági okokból kifolyólag, éppen ezért egy intranetes megoldásra lenne szükség, mely képes arra a performanciára, amit a google tud nyújtani.
A google szolgáltatásokra általában elmondható, hogy nagyon jó szakmaiságot képviselnek. Sokat használok belőlük, annak ellenére, hogy vannak etikai fenntartásaim mindezzel. Kapcsolódó cikk: Az vagy, amit megosztasz magadról a neten.

3. StumbleUpon (update: mostmár Mix a neve)

Az alulról felfelé szerveződő tévézést valósította meg a StumbleUpon. Ha bambulós kedvemben vagyok és multimédiára vágyok, rábökök a stumble gombra: reklámmentes övezetben nyújt többnyire igényes és non-commerce anyagokat. Mindezt az előre beállított érdeklődési körnek megfelelően teszi, és figyelembe veszi azt is, hogy mire mondtam azt, hogy tetszett, vagy sem. A megjelölt oldalakat/filmeket a saját profilomban elmenti, és azt is lehetővé teszi, hogy automatikusan ajánljam a Stumble Upon hálózatába becsatlakozott ismerőseimnek is.
Profilom a StumbleUpon-on: http://kulcsi.stumbleupon.com/

4. Upload for Flickr

A böngészések során ha olyan képpel találkozom, melyet később fel szeretnék használni valamilyen módon, az Upload for Flickr segítségével egyetlenegy kattintással fel tudom tölteni a flickr profilomhoz. Képek tárolására pedig gondolom nem kell ecsetelnem, hogy miért a Flickr az egyik legjobb megoldás.

5. Ubiquity

Kb. egy évvel ezelőtt láttam az Enso nevű Windows-os programot, melynek az volt a lényege, hogy a természetes nyelvhez igazodva nyújtott segítséget a kívánt funkciók eléréséhez. Ugyanezt az ötleted valósította meg a Mozilla Ubiquity projekt, ezúttal a böngészőbe építve. Elképesztő lehetőségek vannak az ubuquity-ben, szerintem még ezután fog látványosat fejlődni. Azt várom el ettől a megoldástól, hogy a természetes nyelvi adottságokkal képes legyek teljes mértékben egy tudásanyagot összeállítani úgy, hogy összetallózza a különböző webes szolgáltatásokból a tartalmaimat. Ezt részlegesen már most is megteszi, de még nincs semmilyen nemű workflow támogatás. Pl. valami ilyesmit tudnék elképzelni ahhoz is, hogy egy-egy blogbejegyzést full multimédia anyagokkal megtámogatva gyorsan létrehozhassak...

6. ScribeFire

...Ehhez jelenleg a ScribeFire Firefox add-on-t használom. Egy helyen tudom kezelni az összes blogomat, egy kattintással választhatok, hogy a megírt anyagot hová kívánom publikálni. Beépített támogatást nyújt flickr képek beillesztéséhez (ezzel nem vagyok elégedett, nagyon primitív a keresője).
Ami jól jönne ezenfelül, hogy egy kattintással különböző kiegészítőkkel lásson el egy írott szöveget. Pl. keresse meg a kérdéses fogalmakhoz tartozó wikipedia szócikkeket, kutasson megfelelő illusztrációk után, a diigo/delicious accountomból bányássza ki címkék alapján a kapcsolódó cikkeket. Esetleg szemantikai elemzéssel próbálja alálinkelni mindezt...
Drupal alatt találtam egy modult, ami valami hasonlót próbál megvalósítani, de még nagyon kiforratlan, és csak az angol nyelvet támogatja.

7. GTDInbox

Végül, de nem utolsó sorban a GTDInbox egy olyan firefox kiterjesztés, melynek segítségével a gmail postafiókom egyben task-management funkciókat is ellát. Nagyon hiányzott már az e-mailekkel integrált feladatszervező megoldás. Sajna ez egy amolyan greasemonkey-szerű megoldás, ami ugyebár kérdéses, hogy miként idomul majd a google fejlődési áramlatához.

Te milyen eszközöket használsz munkád megkönnyítéséhez? Van tapasztalatod a fentiekben? Mesélj!

Új hozzászólás

Hozzászólások

Zsolt! Nagyon jó ez a kis gyűjtemény, szeretem mazsolázni őket, mindig van benne újdonság, jól hasznosítható ötlet.

Én két kedvencemet osztom meg veletek, ami nélkül nem is "tudnék létezni", azaz a munkámhoz nélkülözhetetlen.

Google Alerts
Az Interaktív Oktatástechnika Portál (www.iot.hu) főszerkesztőjeként pótolhatatlan kincs számomra ez az automata figyelő rendszer, amely általam beállított kulcsszavak alapján, éjjel-nappal pásztázza a webet és, ha akarom azonnal, vagy naponta, hetente email postaládámba, vagy RSS olvasómba küldi a témában megjelent híreket, olyan oldalak linkjeit, ahol a kulcsszavaim megjelennek.
Így naponta több tucat, vagy több száz hírből válogathatom a portál számára igazán érdekeseket.

Google Reader
A másik maga az RSS hírolvasó. Számomra mindenben megfelel, rettentően élvezem, amikor összeállítom saját internetes újságomat.
Mivel nincs (sajnos) még a weboldalak 95%-nak RSS feed szolgáltatása, ezért az Alert-tel kiegészítve (ami viszont feedként teszi be olvasómba a találatokat), gyakorlatilag egy helyen látok mindent, ami a netről érdekel.
Szenzációsan ki tudom használni a Reader Share funkciót. Ennek segítségével, egy szinte teljesen automatizált Hírfutár szolgáltatást üzemeltetek (nem láttam, hogy ezt valaki még így használná, pedig nagyon egyszerű, és hatásos), és nem kell aggódnom azért, hogy mit tegyek hetente a "hírlevélbe".

Ti miket használtok ezekre a funkciókra?

Sokáig bloglines.com -on olvastam a feedeket, nemrégiben váltottam a google readerre. Jól tettem, jobban tetszik.
Köszi a tippet: google alerts-et még nem próbáltam, de ki fogom! A gmail filterezéssel párosítva bizonyára okosan ki lehet használni ezt is...

Mi van még? :)

köszi a hasznos kis segédeszköz listát.. csak egy apró kicsit kitérő ajánlás...ha szerettek zenét hallgatni munka közben..akkor egyértelműen last.fm tudom nem szorosan illik ide a téma, de valahol mégis:)
Gábornak pedig egy gyors infómorzsa (bár lehet már ismered:) .. http://edusim3d.com/
és még egy: http://www.youtube.com/watch?v=Ra50XTelwro

Kulcsi! Nem hittem, hogy újat tudok Neked mondani, de örülök!

Kálmán! Köszönöm az Edusin linket, találkoztam már vele, de bekerült akkor a "majd megnézem közelebbről" mappámba :)), így örömmel fedeztem fel újra. Előbb-utóbb sorra kerül ennek is a bemutatására a portálon!

Ajánlom figyelmetekbe a Dipity timeline információ megjelenítőt: http://www.dipity.com/
A bejegyzések aloldalon láthatjátok a crescendo-n közzétett tartalmak időtengelyen való ábrázolását.
Külön érdekesség a "Map" nézet: a bejegyzésből kihámozott földrajzi adatok alapján térképhez csatolja az adatokat. Látható, hogy a crescendo esetén ez nem releváns (eléggé helyfüggetlenek a posztok).

1.pont alapján: a delicioust teljesen lecserélted diigora?

igen. redundáns lenne mindkettőt használni.
Nem egyértelmű egyébként, h. érdemes lecserélni: a delicioust sokkal többen használják, és ez mellette szól.