Szubliminális cigarettafüst

Mélységesen felháborít, valahányszor meglátom a cigisdobozokon lévő idióta szövegeket. Nem dohányzom, nem is cigiztem soha, ennek ellenére nem gondolom, hogy ez a megoldás. Azzal egyetértek, hogy szabályozni kell a közösségben való dohányzást, ebben nyilvánvalóan nincs semmi kivetnivaló.

Azt nem értem, hogy miért támogatnak állami pénzekből implicit jelenségekről szóló kutatásokat, hogy ezt követően erről tudomást nem véve az emberi pszichét romboló törvényt vezessenek be. Mindezt európai szinten, globálisan, szervezetten. Azzal, hogy a cigarettás dobozra felírják, hogy a kedves fogyasztó impotens lesz, rákos lesz, szenvedni fog, legvégül pedig fulladásos halálban lesz része, semmi újat nem mondanak. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás káros, globálisan tisztában vagyunk vele. Nem kell lépten nyomon felhívni a figyelmet rá. Meggyőződésem, hogy ezek a szövegek többet ártanak, mint maga a dohányáru, vagy a kátrány. Ezen egészségügyi figyelmeztetések valójában a dohányzás rituáléjához kötött gyilkoló mantrák.

A kocadohányos többnyire csak relaxálás ürügyén gyújt rá egy szál cigire, s miközben próbálja kiadni magából a gőzt, a látószögében gondosan pozícionálódik a mondat, hogy meg fog dögleni. Lassan, fájdalmasan, de előtte a farka sem áll fel többé. A tüdeje elsorvad, a szíve félreüt, s ezzel egyidőben nyirokdaganatot és szájrákot kap. Napi néhány alkalommal elmerenghet mindezen, és ez valóban elegendő ahhoz, hogy tényleg kárt tegyen magában. Emberünk óhatatlanul a gyilkos mantrák szubliminális hatása alá kerül.
Üzenem a tisztelt törvényhozóknak, hogy elmehetnek a büdös francba a nevelési szándékukkal együtt.

A gyilkos kanyar

Kolozsvár előtt, a Feleki tetőn van egy éles kanyar, melyet többnyire szigorú rendőr diszít. Ennek köszönhetően a rendkívül lassan haladó autóknak esélyük sincs balesetezni: mindenki tudja, hogy ott lassítani kell, ha nem akar megvállni a vezetői jogosítványától.
A legutóbbi hazautam alkalmával a nevezetes kanyarban egy sokméter magas tábla üvöltött az arcomba nagy vörös betűkkel: HALÁLOS KANYAR. A nevelési szándék itt is betüremkedett a kognitív mezőmbe. Dühösen rántottam a kormányt a kanyar íve mentén, közben szidtam a kreatív agyat, ki mindezt kitalálta, s a szervet, aki kivitelezte. Te jó ég, tényleg ennyire nem triviális manapság az, hogy miként működik az elménk?! Az óvatos sofőr örül az ilyen tábláknak: ezzel is visszafogják a balesetek számát, mereng okoskodva. A statisztikák kimutatták, hogy a sebességkijelző üteg után ez a leghatásosabb eszköz a balesetek visszaszorítására, tehát használni kell... Minő logika, de mennyire beszűkült! Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy a szubliminális hatások pontosan a félig tudatosított vizuális vagy auditív mezőben érvényesülnek. A tudat cenzorát pontosan az ilyen, csak félig, vagy egyáltalán nem felfogott szövegek kerülik meg a leghatékonyabban. Ezért működnek az út szélén lévő reklámplakátok, ezért érdemes bannerekkel szegélyezni a hírportálokat. A szavak hatnak, a képek méginkább, s nem az a fontos, hogy elolvassuk őket, hanem az, hogy a látószögünkben legyenek. Ugyanis sokkal többet felfogunk a környezetünkből, mint amennyit az adott pillanatban tudatosítunk. Bevillan a halálos kanyar felirat egyszer, kétszer, többször, majd egyszerűen összekapcsolódik benned a kanyar a halállal, s nem a Feleki tetőn, hanem a Hortobágyon veszed egyenesen a körfogalmat. Mert ráhangoltak a segítő szervek a gondolatra, gondosan megerősítettek benned egy kapcsolatot: a kanyar és a halál fogalmának összefüggését.

Új hozzászólás

Hozzászólások

szerintem ezek fontos figyelmeztetések, és egyátalán nem nyilvánvaló, hogy mindenki tisztában van velük, sőt! gyerekek, tanulatlanabb néprétegek biztos nem, és mantra vagy sem, aki rendszeresen mérgezi magát, az bizony minden alalommal gondolja végig, hozzon döntést, és tegye a saját felelősségére. a másik, hogy ez egy komoly és fontos jogi lépés, különben minden dohányos meggazdagodhatna a cégek beperléséből - amire azért jelentős példák voltak usában és másutt -, és azért már ne játsszák az ártatlant, így is az államkasszán csüngnek vérszívóként azok a tömegek, akik saját hibájukból halnak meg a kül. vezető halálokokban (keringés, cigi, életmódizék) vagy kezeltetik az ebből származó bajaikat óriási terheket róva a tb-re. egyébként meg el szoktam szívni egy-egy szálat nagy ritkán élvezetből, nekem még soha nem volt lelki problémám a feliratok miatt, furcsa, hogy olyan valakinek meg van, aki még csak rá se gyújt...
a szublimális izé már egy kicsit paranoid

teodora, ecce homo rationalis!

meg ennyi erővel azt is lehet mondani, hogy a figyelmeztetőtáblákkal való viszonyod okozza a vonzás törvénye alapján majd a veszélyt, mert bemagyarázod magadnak, hogy minden szublimizé rád hat.. hozzáállás kérdése ez is.

dora, szerintem ezen az alapon minden éles kanyar előtt legyen ott a felirat, hogy belehalhat a sofőr, mert ellenkező esetben még beperelik az útépítő céget, s még a végén a mi tébénkből fogják kezelni a rakoncátlan sofőrt, ami ugye felháborító lenne. Sőt, legyen ott minden alkoholtartalmú pián, hogy adott mennyiség fölött szétdurran a mája a kedves fogyasztónak, esetleg a késekre is rá lehetne gravírozni, hogy halálos sebet tud ejteni rajtunk, hogy nehogy a szegény gyártót bepereljék.

Neveljük a tanulatlan népet, globálisan, s minden egyes szál cigaretta előtt merengjünk a feliraton, hogy a tüdőnk szétmálik a füst hatására, szívünk félreüt, s hamarosan amúgy is elpatkolunk. Éljen a központosított gondoskodás!

ez nem bemagyarázás kérdése. tény.

a dohányzás káros hatása sem bemagyarázás kérdése, hanem tény

a társadalom egészségpolitikai nevelése (beleértve az általad is említett alkoholt, vagy a drogokat is) egyébként nem vicc, hanem fontos és hosszú- vagy középtávon is óriási jelentőségű kérdés, ami egy-egy nemzet kultúráját, pszichéjét és nem utolsó-, hanem inkább elsősorban gazdaságát is meghatározza. ennek lehet, hogy nem a legjobb módja a fenti, de vannak dolgok, amiket igeni tudatosítani kell az emberekben, sőt, akár szabályozni. ilyen nagyhatású, sokakat érintő dolgokat nem lehet párhuzamba hozni egy mittoménholi útkanyarral, bár ami az otthoni közlekedési kultúra hiányát illeti, azon a téren is elkélne valami drasztikusabb program.

a másik, hogy ezek a dolgok mérhetőek, és mértek is, pontos kimutatások tudják igazolni, hogy a dohányzás okozta betegségek és a fogyasztás mértékére milyen hatással van egy ilyen dolog bevezetése illetve, hogy egy-egy útszakaszon a balesetek előfordulása mennyiben változik egy tábla hatására

pontos kimutatások vannak arra vonatkozóan is, hogy a tudatküszöb alatti ingerek milyen szinten épülnek be a kognitív rendszerünkbe. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközzel nevelik a népet: véleményem szerint a cigarettásdobozon fellelhető halálos üzenetek többet ártanak, mint nevelnek.

ha egy ilyen felirat bevezetése után mondjuk évi 200.000 tüdőrákos helyett 100.000 lesz, akkor a véleményed/parád meglehetősen irreleváns..

Mesélj, hogyan építenél fel egy ilyen vizsgálatot? Egy év alatt még ezeregy más hatás is változhat, elvégre nem kísérleti szobában élünk...

Nem vitatom, hogy ilyen vizsgálatokat igen jól ki lehet gondolni, azt azonban vitatom, hogy az olyan mondatoknak, mint az "egyes felmérések szerint felére esett a táblák hatására a halálos balesetek száma" mennyi validitása van.
Roppant nehéz vizsgálni az ilyen komplex környezetben érvényesülő hatásokat. Többnyire a fiók-effektus is szépen érvényesül, azaz csak azt az eredményt rángatják elő, amire szükségük van. A mindenféle vizsgálatból akad néhány, amely kihozza a reprezentanciát, ez azonban még nem feltétlenül meggyőző...
A hírekben nyilván nem fogják elmondani, hogy a vizsgálatnak milyen vitatott pontjai vannak, a felsőbb szervek hozzád hasonlatosan látványosan akarnak nevelni, no meg jogilag védeni a szegény gyártót, úgyhogy intézkednek. Így lesz a kanyar kikiáltott halálos kanyar, a cigaretta pedig emberi ebihalgyilkos. Minden körülmények között. Pedig már Freud is megmondta, hogy a szivar olykor csak egy szivar. :)

A kanadai vizsgálatról: ezek a megkérdezős vizsgálatok nagyon jók, csak éppen semmi relevanciájuk nincs. Gondolj bele: a megkérdezettek nagy hányada nyilván azt fogja mondani, hogy a képek és a szövegek elrettentőek, és hogy hatást gyakoroltak rájuk. Naná! Ez azonban még semmit nem mond arról, hogy a halálüzeneteknek milyen tényleges hatásuk volt az egyén életére vonatkozóan.
Az, amit állítunk és gondolunk egyáltalán nem, vagy csak részben reprezentálja azt, hogy mit élünk át azzal kapcsolatosan.
Ecce homo rationalis ismét!

az utolsó előtti hsz-od szerintem szintiszta paranoia.. mindenbe mindent bele lehet magyarázni, de azért vannak tökegyszerű dolgok is a világban, az alma lefelé esik, nem kell hozzá kvantumfizikai modell téridő görbülettel, se pozitív kozmikus energiák, ha esetleg meg akarod enni, akkor felveszed a földről, beleharapsz, a csakráid meg magánügy.
ami a megkérdezést illeti, ha 1000-ből 400-an azt mondják, hogy a képek hatására az elmúlt x hónapban leszoktak a cigiről, és azóta nem köhögnek, akkor erről azt gondolni, hogy biztos hazudtak és befolyás hatására történt mindez (miért pont az ellenkezője lenne igaz?) kissé kóros. vannak bizonyára tévedések, rávezetések, csalafintaságok, de pont ezért vannak módszerek és megfelelő számú és tipusú vizsgálati tömegre egyebekre szükség, ha jól tudom, pszi szakon tanítanak statisztikát is.

hol van itt paranoia? Attól tartok, hogy nem tudlak követni... szerintem a vitát itt le is zárhatjuk, ez már nem túl konstruktív :)
köszönöm, hogy kifejtetted az álláspontodat.

Örülök, h kifejtetted ezt a figyelmeztető-szöveges témát, bennem is régóta megvan ez a sejtés, h többet árt mint használ :-/ (bár én sem dohányzom).
Az jutott eszembe, h pozitív tartalmú infókkal lehetne kicserélni őket, pl. leszokásról, azt segítő helyekről, szerekről (nem mintha befolyásom lenne rá, mire cserélik :-).

Látom hoztátok a formát :D

Nekem erről a köv. eset jutott eszembe:
Fazon bemegy cigiért. Odaadják neki. Megnézi a dobozt, majd visszadja mondván:
- Ezt nem kérem, mert impotenciát okoz. Cserélje olyanra amelyik halált okoz.

Amúgy én pro elrettentő feliratok vagyok a cigit illetően. A balesetes az egy kicsit más, de a ciginél igenis nyomják rá, hogy aki ilyet művel, az árt magának és a körülötte élőknek.

Szoktam venni pipadohányt, azon is rajta vannak ilyenek. A legutóbbin ez áll konkrétan a gyászkeretben: "Kérjen segítséget a leszokáshoz (telefon/levélcím/Internetcím) kérdezze meg háziorvosát/gyógyszerészét." Szó szerint. Én ezt nem nevezném küszöb alatti vö. szubliminális szuggesztiónak. A mantrázást pedig egyenesen kikérem magamnak.

A kérjen segítséget a leszokáshoz teljesen oké, ellentétben azzal, hogy a dohányzás rákot okoz. Az előbbi pozitív megfogalmazás, az utóbbi negatív. Egyetértek hesperával.

"pontos kimutatások vannak arra vonatkozóan is, hogy a tudatküszöb alatti ingerek milyen szinten épülnek be a kognitív rendszerünkbe. "

"Mesélj, hogyan építenél fel egy ilyen vizsgálatot? Egy év alatt még ezeregy más hatás is változhat, elvégre nem kísérleti szobában élünk..."

Ez aranyos volt. :-D

Ja. :-))

Jól indult a bloggintásod, majd picit zavarossá vált, később teljesen szétesett.

Azért az érdekes, hogy a cukorra sem írják rá, hogy megrohad a fogad tőle, elhízol és a rákos sejtek szaporodnak tőle...miért? Had legyen már az embernek szabad akarata és hadd döntse már el, hogy rágyújt vagy sem....ott miért kell fenyíteni? TUdjuk, hogy káros, de tudjuk e ugyanazt a kóláról, a cukorról a húsról, s a tejről???? Akkor ezekre is fel lehetne írni, hogy hogyan járulnak hozzá a halálunkhoz. Meglehet, hogy üzlet az egész és népbutítás....