Az emlékművész

LagnaninoFranco Magniani 1934-ben született Pontitóban, Firenzétől 40 km-re lévő olasz faluban. 24 éves koráig tartózkodott szülőfalujában, majd hét év világjárás után letelepedett San Franciscóban. Rejtélyes kór támadta meg minek következtében delíriumos állapotba került és  egészségi állapota nagyon leromlott.

Betegsége alatt rendkívül életszerű álmaiban Magniani a legapróbb részletességgel visszaemlékezett szülőfalujára, melyet később festmények formájában örökített meg. Az éjszakai látomások ezt követően hallucinációs élmények formájában az ébrenléti állapotot is elérték.

  • Nem volt kiút, Magniani a képek megszállottjává vált.

Bár azelőtt soha nem foglalkozott festészettel, az újdonsült művész megfestette emlékeit, melyek a hagyományos emlékképeket messze fölülmúló részletességről tanúskodnak. Az olajfestményeket 1988-ban állították ki először, megtekinthető az Explotarium honlapján.

Íme két példa a kiállításból! A bal oldali képek az eredeti Magniali festmények, jobb oldalon a megfeleltetett fotó látható.

Pontito - festmény 1Pontito - fotó 1

Pontito - festmény 2Pontito - fotó 2

A kiállítás teljes anyaga megnézhető itt.

Új hozzászólás

Hozzászólások

Egy kis plusz infó: Oliver Sacks Antropológus a Marson c. könyvében bővebben is foglalkozik Franco Magniani betegségével.