Hatványozott királyi út

Az alvásparalízis élményét továbbgörgetve, a félelem legyőzésével megnyílik a lehetőség a hipnagóg érzékelés egyre összetettebb átélésére. Innen már csak egy lépés a tudatos álom kontrollált előidézése, mely révén az önismeret új dimenziója válik elérhetővé.

Sokan azért nem hajlandóak a tudatos álmodással foglalkozni, mert egyszerűen nem tartják helyesnek a természetes alvás megbolygatását, manipulálását. Bizonyára nincs az a pszichológus aki száz százalékos garanciát vállalna arra, hogy baj nem érheti a tudatos álmodót. Az igazság az, hogy döbbenetes, sőt riasztó élmény álomban tudatra ébredni; az eddigi kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy nem veszedelmesebb az ébrenlétnél vagy a hagyományos álmodásnál. Normális esetben van a pszichének egy egységes immunrendszere, mely megvédi a tudatot a belső tartalmak általi nem kívánt elárasztásától.

A tudatos álmodás leghasznosabb funkciója a tudattalan direkt úton való megtapasztalása. A tudatos álomban történő elemzés előnye, hogy a tudatos és tudattalan szférája direkt módon kapcsolódik egymáshoz. Önmagunk megismerése közvetlen tapasztalattá válik: belső tartalmaink formát öltve jelennek meg előttünk. Freud szerint az álom a tudattalanba vezető királyi út. Ha ez így van, akkor a tudatos álom hatványozottan az!

Új hozzászólás