A jövő pszichológiája

Végre megjelent Stanislav Grof legfontosabb munkája magyar nyelven is. C. G. Jung alapozta meg a transzperszonalitás iránti vonzalmamat, Ken Wilber olyan világnézeti alapokkal ajándékozott meg, mely előkészítette a talajt Stanislav Grof valószerűtlen pszichológiájának.

Grof transzperszonális pszichoterápiás ülésén a kliensek nem beszélnek. Helyette relaxált állapotban gondosan megválogatott hangos zenét hallgatva hiperventilációs légzéssel transzba hajtják magukat. Olyan élményanyagokat élnek át újra ezáltal, melyek akár a születésélményig visszanyúlva személyiségük alapjait határozzák meg. Hallgassuk meg a szerzőt, hogyan magyarázza el mindezt szűk öt percben:

https://www.youtube.com/watch?v=La9qnPwx3Nc

Újjáélheted-e a saját születésedet? Hozzáférhetsz-e a korai gyermekkori élményanyaghoz? Azonosulhatsz-e állatokkal, más személyekkel, éltél-e már más időben, más testben? A tudatos álmaim alatt meggyőződtem arról, hogy sokkal több van Égen és Földön, melyet hétköznapi elmém elfogadhatónak ítélne meg. Az alvásparalízises élményeim alatt, az átmeneti, szürkületi zónából szereztem sokkoló élményeket. Az álmaimban átélt érzések olykor nagyságrendekkel erősebbek, mint amit valaha képes voltam ébrenlétben átengedni magamon. Megtapasztaltam azt, hogy a tudatos álomban megélt valóság gyakran valóságosabb, mint az ébrenléti világ. Számomra Babits Gólyakalifája mostmár több puszta fikciónál. Ma már nem töprengek azon, hogy mindez lehetséges vagy sem. Az efféle átélések nem fantáziaképek, hanem áramütések.

Numinózum

Éjszaka volt. Letettem a könyvet, és kipróbáltam a Grof-féle holotróp technikát. Palya Bea zenéjét használtam Dead Can Dance-vel ötvözve, és kb. egy óra múltán beállt a paralízis. Gyorsvonatként tört rám az ismert frekvenciazavar: mintha egy rádiót tekergetett volna valaki a fejemben, majd hirtelen érthető mondattá alakult a hang. Két mondat hangzott el, majd hirtelen besűrűsödött a tér körülöttem.

Vallás és spiritualitás

Különböző okokból a szervezett vallás az idő múlásával általában elveszíti kapcsolatát az eredeti spirituális forrással. Amikor megszakad a kapcsolata az élményanyaggal, a tanai dogmákká silányulnak, a szertartások kiüresednek, a kozmikus etika pedig moralizássá alacsonyodik le. David testvér hasonlatával: az élő spirituális rendszerből nem marad meg más, mint a megkérgesedett láva, aminek már alig van köze a misztikus élménynek ahhoz a vibráló magmájához, amely létrehozta. (274. o.)

Holotróp utazás

Az alábbi videó a holotrópikus légzés alatt átéltek apropóján készült:

https://www.youtube.com/watch?v=COTJ8G862jc

Új hozzászólás